Dodenherdenking Leven met Oorlog

By 23 april 2023 Nieuws

Ieder jaar wordt een thema gekozen dat inspireert om te herdenken. Om ons aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. Dit jaar is het thema Leven met Oorlog. De inval van Rusland in Oekraïne en het nietsontziende geweld maken glashelder dat voor Europa het gevaar nooit weg is geweest. Door alleen te praten werd het geweld helaas niet gestopt. De oorlog in Europa dwingt ons om na te denken over wat we echt belangrijk vinden. Willen we vrijheid en democratie of accepteren we onderdrukking en dictatuur?

Op donderdag 4 mei worden in Silvolde de doden uit alle oorlogen herdacht. Wederom georganiseerden de Oecumenische Werkgroep Silvolde en Silvolds Belang de een Interkerkelijke Herdenkingsbijeenkomst en een Stille Tocht.

De Interkerkelijke Herdenkingsbijeenkomst wordt dit jaar gehouden in Protestante Kerk aan de Kerkenstraat te Silvolde, aanvang 19.00 uur. Aansluitend vindt de Stille Tocht plaats naar het oorlogsmonument aan de Dr. Dreesstraat. Hier vindt de kranslegging plaatst door een afgevaardigde van de Gemeente en ook Silvolds Belang zal een krans leggen. Na de laatste tonen van de ‘Signaal Taptoe’ volgt om 20:00 uur de twee minuten stilte en zal daarna het Wilhelmus worden gespeeld. Ook zullen er bij het Monument enkele sprekers zijn.

Lieneke Steverink zal namens Silvolds Belang samen met de Oekraïense tolk een gedicht voordragen. Hierbij zal het contrast blijken tussen leven met vrede en leven met oorlog. Met welke dagelijkse beslommeringen kan een Nederlander zich bezig houden en waarmee een vluchteling?

Het zou mooi zijn als er een bloemenzee zou ontstaan bij het monument, dus je bent welkom om ook zelf je meegebrachte bloemen neer te leggen. Het organisatiecomité hoopt op een flinke opkomst, ten teken van saamhorigheid.

 

Leave a Reply